BeachsoccerEgmond herhaalt kunststuk
,,We bouwen een huis voor Tim Ruder in Egmond”

Het is Beachsoccer Egmond wederom gelukt de Nederlandse titel te veroveren. De strandvoetballers – die nu twee jaar actief zijn op het hoogste niveau – versloegen op de zondag achtereenvolgens VVS Den Haag (3-2) en BS Rotterdam (3-1).En die twee overwinningen waren goed voor de titelprolongatie en dus de glorieuze schaal. Het kroonde zich tot kampioen van de Nederlandse eredivisie op zand.

Het is de 34ste minuut van de wedstrijd. Er zijn nog een kleine twee minuten te spelen. De finale tegen Rotterdam lijkt af te stevenen op een 1-1 gelijkspel als Miloud Weijers op het doel vuurt. Zijn schot – dat licht geschampt wordt door het rechter been van Emiel Zomerdijk – wordt gepareerd door de Rotterdamse keeper.Het publiek houdt zijn adem in. Daarna is het William Peereboom die er als de kippen bij is om de bal te veroveren en de‘o zo belangrijke’ 2-1 binnen te tikken. Een moment van ongekende emotie volgde. ,,Ik weet niet wat voor moment dat was”, zei de kleine aanvaller. ,,Ik werd misselijk en… het was echt een bizar gevoel.” Peereboom’s tranen gleden even later over zijn wangen van geluk, na de publiekswissel. Het doelpunt van ‘Peertje’was goud waard en luidde het begin van het 

finaledag

tweede kampioenschap in. Datzelfde kampioenschap leek na de eerste twaalf minuten van het treffen met Rotterdam nog ver buiten handbereik. De ploeg met veel oud-profspelersin de gelederen kwam op een 1-0 voorsprong en verdedigde agressief. De fysieke tegenstander zakte ver in, speelden met drie verdedigers, en daar had BS Egmond het moeilijk mee. De voorhoede van de regerend landskampioen had te maken met sterke bewaking. Toch kreeg het met Nick Kramer twee grote mogelijkheden op de voorsprong. Die grote kansen (twee maal een op een) werden gemist door de topscorer van vorig seizoen. Ook Ezra Romeijn faalde vanaf de penaltystip. ,,Als je dan zulke kansen mist, krijg je steeds meer het gevoel dat het wel eens fout kan aflopen”, reageerde Beachsoccer Egmond-speler Jack van de Reep. ,,Dan is die euforie extra groot als je het toch redt.” Van de Reep wist tevens te melden dat de strandvoetballers iets willen regelen voor de enige niet-Egmonder binnen de selectie. ,,We gaan een huis in Egmond kopen voor Tim”, lachte Van de Reep. De verdediger van v.v. Limmen kon zijn geluk niet op na het winnen van de finale en wist dat de Alkmaarder een belangrijk aandeel had in het veroveren van de schaal. ,,Hij is heel belangrijk voor ons geweest het afgelopen seizoen. Vorig jaar was het Nick Kramer. Nu kan ik wel zeggen dat Tim de belangrijkste schakel was.” In de finale tegen Rotterdam was de 23-jarige Ruderverantwoordelijk voor twee doelpunten. ,,En ook in de halve finale tegen Den Haag maakte hij er twee. Nu hebben we de schaal en mogen we volgend jaar naar Portugal voor het Europees kampioenschap. Daar kunnen we ons revancheren en Europa laten zien wat we echt kunnen. Nu eerst een overwinningsbiertje. ”

Alle focus op de schaal

Het is de zandvoetballers uit Egmond wederom niet gelukt de Nederlandse beker te veroveren. In Scheveningen strandde de Nederlands kampioen – net als verleden jaar – in de halve finale.

In het treffen met Beachsoccer Zeeland werd het net door geen van beide teams gevonden. De penaltyreeks die volgde, pakte voor de Zeeuwen beter uit. ,,Dit is zo zonde”, jammerde Beachsoccer Egmond-speler Ezra Romeijn na afloop. ,,Ik had de Nederlandse beker graag in ons café zien staan. Naast die schaal.” Dat had ook moeten gebeuren, besefte de lange verdediger. Tegenstander in de halve finale – Beachsoccer Zeeland – had door eerder opgelopen blessures geen wissel meer paraat. En dat tegen zes van Egmond. ,,Zij speelden het slim. Ze namen overal overdreven lang de tijd voor, lokten vrije trappen uit en wisten het tempo compleet uit de wedstrijd te halen. We zijn er gewoon ingetrapt.” In de slotminuten creëerden de Egmonders nog flink wat kansen, maar het mocht niet baten. ,,Dan blijft alleen de schaal in ons vizier”, vervolgde Romeijn, die even terug dacht aan het sprookje van verleden jaar. Toen werd Beachsoccer Egmond als promovendus kampioen van Nederland. Dat is dit seizoen ook nog mogelijk.

Op de zondag stonden er voor de Egmonders twee play-offwedstrijden op het programma. In het stadion van Scheveningen was Katwijk de eerste tegenstander. En net als eerder in de competitie, volgde een nederlaag: 7-3. ,,Er leek na de eerste twee perioden niets aan de hand. We kwamen met 3-2 voor en de overwinning leek in de tas te zitten.” Niets was echter minder waar. Een reeks van individuele fouten zorgde ervoor dat de ‘angstgegner’ uit Katwijk er met de overwinning van door ging. De Egmonders stonden ook nog twee minuten met een man minder op het veld. Na de rode kaart voor doelman Miloud Weijers – wegens hands – kwam tweede keeper Zico Zentveld tussen de lijnen. Hij kon niet voorkomen dat de spelers van Katwijk met een grote grijns het veld verlieten.
Tegen Den Haag pakte Beachsoccer Egmond daarentegen wel de drie punten. Mede door een beauty van Jeffrey Klijbroek werden de Hagenezen met 5-3 verslagen. Hierdoor staan zij onderaan in de winnaarspoule van de play-offs. ,,Dat was echt een heel belangrijke overwinning voor ons. We moeten zorgen dat we na de play-offs bij de eerste vier eindigen. Dan spelen we volgende week zondag een halve finale, en dan hopelijk ook de finale om de schaal.” Of de Egmonders dat bereiken wordt komende zaterdag bekend. Dan is de laatste wedstrijd van de winnaarspoule, tegen Beachsoccer Zeeland. ,,Ik hoop dat we ons plaatsen en zondag met veel publiek naar Scheveningen afreizen”, glimlachte Romeijn. ,,Dat zou te gek zijn. We kennen het gevoel van kampioen worden. De drang om die schaal te winnen en dat zelfde gevoel te krijgen is daarom ongekend groot.”

De eerste stap is gezet
‘Egmonders plaatsen zich voor play-offs in eredivisie beachsoccer’

Beachsoccer Egmond heeft zich afgelopen weekend geplaatst voor de play-offs om het Nederlands kampioenschap op zand. De Egmonders eindigden als derde in de KNVB eredivisie voor strandvoetbal en strijden komende weken met de vier beste ploegen om de glorieuze schaal.

Het weekend begon goed voor de regerend landskampioen. Op het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden werd eerst BS Tiel met 6-3 verslagen. Ook de tweede wedstrijd leverde drie punten op. BS Rotterdam werd na een fysiek gevecht met 3-2 naar huis gestuurd. Hoewel de Rotterdammers twee maal op voorsprong kwamen – via Edwin van Buuren en Leo Koswal – werd de score toch nog omgebogen, mede dankzij een fraai afstandsschot van Tim Ruder. Na zijn beslissende uithaal kon men terugkijken op een productieve eerste dag, met zes belangrijke punten. De strandvoetballers uit Egmond kozen hierna voor een overnachting in Meppel en reisden op de zondagochtend door naar Zwolle. Hier stonden drie confrontaties op het programma. Een loodzware dag, waar vijf punten werden gepakt. BS Zwolle (5-4 winst, na verlenging) en Interchange Rotterdam (6-4 winst) stonden na het laatste fluitsignaal met lege handen, alleen Zeeland was sterker dan de moegestreden Egmonders. Zij wonnen met 5-4.
Toch werd het Rodetorenplein in Zwolle vaarwel gezegd met een glimlach. ,,De eerste stap richting de titel is gezet”, zei Beachsoccer Egmond-speler Jeffrey Klijbroek na afloop. De dekselse nummer tien van de zandspelers maakte zijn eerste minuten in de eredivisie dit seizoen. Vanwege eerdere interlandverplichtingen moest hij de trip naar Amstelveen aan zich voor bij laten gaan. Nu was hij present en kijkt hij met een tevreden gevoel terug op dit zware weekend.
Hij beoordeelde de teamprestatie met het cijfer zeven. Een keurige voldoende, maar wel met ruimte voor verbeterpunten. ,,We hebben weer keiharde inzet getoond en veel kansen gecreëerd. Dat is mooi. Toch ontbreekt het soms aan rust en slimmigheid.” Een van die bedoelde slimmigheidjes is het uitlokken van vrije trappen. ,,Als we hier wat slimmer mee omgaan, kun je veel extra goals maken. Andere teams doen dat vaker. Ook tegen ons, en zo kregen wij vaak tegendoelpunten.”
Hoewel het programma veel energie vergde van de strandspelers, had Klijbroek genoeg kracht om zich te  onderscheiden op het zand in Zwolle. In de wedstrijd tegen Interchange Rotterdam zette de international zich nog even in de spotlights door een fraaie kunststukje te vertonen in de slotminuut.  Hij lokte de keeper uit zijn doel, wipte de bal op en scoorde via een wonderschone omhaal de beslissende 6-4.
Komend weekend speelt BS Egmond wedstrijden om de beker en zullen de eerste de play-offs worden gespeeld. Deze beladen duels vinden plaats in The Hague Beachsoccer Stadium in Scheveningen.

Vechtlust een vereiste
‘Moeizame start BS Egmond in nieuw eredivisieseizoen’

Na het sprookje van verleden jaar, begon Beachsoccer Egmond afgelopen zaterdag een nieuw seizoen in de KNVB eredivisie. De regerend landskampioen reisde af naar het Stadsplein in Amstelveen voor de wedstrijden tegen BS Katwijk (7-3 verlies) en VVS Den Haag (5-4 winst).

De allereerste wedstrijd van het nieuwe seizoen was er niet een in de categorie ‘om over naar huis te schrijven’. Integendeel. Katwijk troefde de inspiratieloze Egmonders af en staan nu bovenaan op het lijstje ‘teams die het meest tegen scoorden’. De 7-3 nederlaag kwam daarom extra hard aan. ,,We misten de overtuiging een beetje in deze wedstrijd”, oordeelde aanvaller Karel Wijker na afloop. ,,En dat hoort eigenlijk ons recept te zijn: altijd blijven knokken.” Het is bij BS Egmond bekend dat een wedstrijd tegen de ‘Kattekers’ nooit een simpel karwei is. Dat bleek ook nu het geval. Katwijk zakte ver in en wachtte op uitbraakmogelijkheden. Die kwamen er genoeg. En aangezien er achterin gaten vielen, was de weg naar doelman Miloud Weijers simpel te bewandelen. ,,Het stond niet goed”, vervolgde Wijker. ,,Misschien wilden we te graag en liepen we daardoor in het mes. We werden zo te vaak weg gecounterd. En dat is zuur.” Na twee doelpunten van Nick Kramer, bracht doelman Miloud Weijers de spanning nog even terug door van eigen helft de 4-3 binnen te schieten. Maar drie counters van Katwijk gooiden roet in het eten van de Egmonders. De eerste nederlaag was een feit.
Ook een paar uur later begon BS Egmond moeizaam. In het treffen met VVS Den Haag stond het al gauw 2-0 achter. Toch werd deze score omgebogen tot een 5-4 overwinning. De vechtlust kwam terug en het geloof volgde rap, met alle gevolgen van dien. ,,Tegen Den Haag stonden we qua organisatie veel beter”, wist Wijker. ‘Het zandratje’ van BS Egmond was verantwoordelijk voor twee fraaie treffers en had daarmee een groot aandeel in de overwinning. De 24-jarige Woudbewoner ontpopt zich de laatste weken tot een belangrijke schakel in de voorhoede van BS Egmond en kan mogelijk nog mooie dingen laten zien tijdens dit strandseizoen. ,,We kunnen absoluut weer dat mooie sprookje van vorig jaar evenaren. Als we bij de eerste vier eindigen, kan er nog van alles gebeuren in de play-offs om de Nederlandse titel. Alleen ligt het niveau wat hoger dan vorig jaar. Er zijn twee minder sterke teams uit de competitie, waardoor elke wedstrijd nu een finale is.” Naast Karel Wijker scoorde ook Miloud Weijers, Simon Duindam en Nick Kramer tegen de Hagenezen. In het weekend van 29 juni reizen de Egmonders af naar Leeuwarden en Zwolle. Hier worden vijf wedstrijden afgewerkt.